Diagnostiek

Jouw kind heeft ergens last van en het is niet duidelijk wat er aan de hand is. Misschien vertoont je kind al langer lastig gedrag op school en zit hij of zij nu zelfs thuis. Het kan ook zijn dat je kind vaak onzeker is, soms heftige emoties toont of juist heel teruggetrokken is.

Hoe dan ook, je kind zit in de knel en ontwikkelt zich anders dan zijn of haar leeftijdsgenoten. En als ouder begrijp je niet wat er met je kind aan de hand is. Gelukkig kan een diagnostisch onderzoek meer duidelijkheid geven.

Wanneer een diagnostisch onderzoek kan helpen

Het kan nuttig zijn om je kind bij ons te laten onderzoeken, als het niet goed met hem of haar gaat en je met vragen zit, zoals:

  • Waarom kan mijn kind instructies niet goed opvolgen?
  • Mijn kind heeft moeite met het vasthouden van aandacht en concentreren: wat betekent dat?
  • Waarom kan mijn kind niet meekomen in de klas?
  • Mijn kind heeft problemen in de omgang met vrienden, leeftijdsgenoten en anderen uit de omgeving: is er sociaal iets niet in orde?
  • Waarom wordt mijn kind zo snel boos of verdrietig?
  • Mijn kind is vaak somber, heeft geen energie en zit niet lekker in zijn vel: hoe komt dat toch?

Hoe wij jouw kind helpen

In een traject van doorgaans 2 tot 4 maanden gaan we samen met jouw kind het probleem onderzoeken. We starten altijd met een intakegesprek om inzicht te krijgen in de hulpvragen. Het gaat niet alleen om de hulpvragen van je kind, maar ook van jou, jullie gezin en de omgeving, zoals bijvoorbeeld de school.

Op basis van de hulpvragen worden er verschillende middelen ingezet, om een beter beeld te krijgen van het probleem, de oorzaken en mogelijke oplossingen. Zo kan jouw kind bijvoorbeeld 2-3 keer een dagdeel bij ons op locatie worden uitgenodigd om testen uit te voeren. Denk daarbij aan een intelligentietest of psychologische test. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van vragenlijsten, taken, observaties en individuele gesprekken.

Voor wie

Is jouw kind tussen de 7-18 jaar, heeft hij of zij een probleem en is de oorzaak onduidelijk? Dan kun je bij ons terecht voor een diagnostisch onderzoek.

Het doel

In onze aanpak staat jouw kind altijd centraal. Het doel is om een totaalbeeld te krijgen: wat het intelligentieniveau (IQ) van jouw kind is, over welke sociale vaardigheden hij of zij beschikt, wat zijn of haar sterke en zwakke kanten zijn, hoe jouw kind met emoties omgaat en gevoelens uit. Op basis hiervan kunnen we jou deskundig advies geven over het best passende traject voor jouw kind.

Ingrid Verkamman

Jeugdhulpverlener


Vragen over diagnostiek?

Als ouder of verzorger kun je jouw kind bij ons aanmelden voor een diagnostisch onderzoek. Dat kan via het formulier hieronder. Heb je vragen hierover of wil je meer weten over onze werkwijze? Bel of mail ons.

Wij helpen je verder

Janneke Bergmans

Directrice - Orthopedagoog, mediator & trainer